Sladkokyselá houbová omáčka s perníkovým knedlíčkem
Suroviny na omáčku: 100 g sušených hříbků, 200 g šalotky, 1 stroužek česneku, 200 g ovesných vloček, 50 g másla, 3 dcl smetany, 2 litry zeleninového vývaru, sůl, pepř, snítka tymiánu, 20 g mleté sladké papriky
Na knedlíčky: 350 g toustového chleba, 600 ml mléka, 4 vajíčka, 200 g perníku
Oplatka na ozdobu: 200 g (ml) vody, 125 g (ml) oleje, 5 g perníkového prášku, 25 g mouky
Postup na omáčku: Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou šalotku s česnekem, tymiánem a mletou paprikou. Přidáme vodu z namočených hřibů a zeleninový vývar. Provaříme, ochutíme solí a pepřem, zahustíme kaší z fermentovaných vloček (ovesné vločky zalité vlažnou vodou, 24 hodin odstáté v pokojové teplotě - pozn. red.). Nakonec přidáme smetanu, hotovou omáčku přecedíme přes jemný cedník na překrájené převařené hříbky. Krátce povaříme a je hotovo.
Poté se zaměříme na perníkové knedlíčky. Toustový chleba nakrájíme na malé kostičky a necháme vyschnout. Přidáme vlažné mléko, najemno nastrouhaný perník, 4 žloutky a sníh ze 4 bílků. Z těsta vytvarujeme malé knedlíčky, které uvaříme na páře přibližně 10-15 minut.
Suroviny k oplatce smícháme dohromady, usmažíme na malé palačinky a ozdobíme s nimi hlavní chod.