Makový koláč bez mouky
Ingredience
240 g mletého máku
180 g moučkového cukru
4 ks vajec
1 lžička mleté skořice
1 lžíce strouhané citronové kůry
0.5 lžičky jedlé sody
1 špetka mletého hřebíčku
2 lžíce oleje
4 ks bílků
2 lžíce hrubé mouky - na vysypání formy
Na polevu
150 g kvalitní hořké čokolády
75 g másla
Na posypání
3 lžíce nasekaných mandlí - nebo strouhaného kokosu
Na vymazání
2 lžíce tuku
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 170 °C.
Kulatou formu cca 22 cm vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
Mák, mletý hřebíček, citronovou kůru, skořici a jedlou sodu nasypte do misky a vše promíchejte.
Vejce, cukr a 2 lžíce oleje vyšlehejte do pěny, přidejte do misky s mákem a promíchejte.
Ze 4 bílků vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta (žloutky můžete dát do mrazáku, nebo využít k přípravě jiného pokrmu).
Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 60 minut.
Vychladlý koláč potřete polevou a posypte nasekanými mandlemi, nebo kokosem.
Poleva: Máslo spolu s čokoládou nechte rozpustit v horké vodní lázni a vymíchejte do hladka.