• dle шаблоны бесплатно
  • ,
  • Игры для Андройд
  • KRÁSA:

    20.08.18 | Krása, Kosmetika
     Jak vypadá vaše pleť? Je vysušená
     O vlasy se musí pečovat správně, aby byly
    15.08.18 | Krása, Kosmetika
     Stav naší pokožky, a zejména pak pleti,
      Pro pevnější poprsí nemusíte jít jen
     Stres škodí nejen psychice, ale narušuje také

    Nákazy z jídla hrozí v létě mnohem častěji

    24.07.18 | Část: Zdraví, Zdravé stravování

    V letním počasí a zejména ve vedrech stoupá riziko nákazy různými nežádoucími bakteriemi v potravinách. Salmonelami, kampylobakteriemi, listériemi a dalšími. Způsobují různé zdravotní potíže včetně stavů, které ohrožují náš život.

    Vyvolávají obvykle silné průjmy, zvracení, křeče, horečky, prudkou dehydrataci, někdy i poruchy vědomí a další zdravotní problémy. Produkují totiž v našem zažívacím traktu toxiny. Proto je odborníci označují jako toxoinfekce. Bývá důležité je včas rozpoznat a co nejrychleji vyhledat pomoc lékařů.

    Nebezpečné jsou hlavně pro nevyzrálý organismus malých dětí nebo pro seniory, které trápí chronické nemoci a užívají na ně spoustu léků. Obě skupiny se špatně vyrovnávají s prudkým odvodněním organismu a s dalšími komplikacemi. Rizikové bývají i pro lidi se sníženou imunitou. I u nich mohou vyvolat stav ohrožující život.

    Zvláštním případem toxoinfekcí jsou nákazy určitými kmeny E. coli, které obsahuje trávicí trakt hospodářských zvířat. A v poslední době se objevují podobné infekce vyvolané zlatým stafylokokem. Obě vyžadují rychlou pomoc lékařů. Likvidaci stafylokoka komplikuje to, že je odolný na spoustu antibiotik. Pojďme se ale blíže podívat naopak na tři nejčastější.

    Pozor na kuřecí

    Nejčastěji se lidé nakazí kampylobakteriemi. Obvykle ze špatně propečeného kuřecího masa. Stačí malý, lehce nedopečený nebo krvavý kousek masa někde u kosti, a potíže na sebe nenechají dlouho čekat.

    To se snadno může stát při letním grilování, zejména tehdy, pokud je teplota grilu moc vysoká, takže se povrch masa připaluje, ale vevnitř se nestačí dostatečně prohřát a propéct. Tuto záludnou bakterii zničí teplota minimálně 72 °C uvnitř masa po dobu několika minut. Méně často způsobí nebezpečnou infekci nedostatečně propečené maso gyrosu nebo hamburgeru. Vzácně lidi nakazí domácí mazlíčci (koťata, štěňata apod.).

    Naopak běžně dochází ke kontaminaci těmito bakteriemi přes nůž nebo přes prkénko, na kterém jsme krájeli nakažené maso a pak i další druhy potravin, třeba zeleninu. Proto je třeba opláchnout po nakrájení masa nůž i prkénko horkou vodou, která má kolem 80 °C.

    Příznaky:

    • Vzestup teploty, únava, bolesti hlavy a svalů.
    • Za několik hodin nastoupí křečovité bolesti břicha a průjem s vodnatou stolicí, někdy i s příměsí krve.
    • Postižení zvrací jen výjimečně. Onemocnění většinou do jednoho týdne odezní. 

    Mezi nejčastější komplikace patří dehydratace a minerální rozvrat. U někoho se objeví imunitně podmíněný zánět kloubů nebo výsev vyrážky, obvykle po několika dnech až týdnech.

    Inkubace: Nemoc se projeví za 1–7 dní od nákazy.

    Co pomáhá: Rehydratační nápoj, který doplní ztracené tekutiny a minerály, léky typu střevní dezinfekce, živočišné uhlí, dieta a probiotika s prebiotiky na rychlejší obnovu narušené střevní mikroflóry.

    Vejce se salmonelou

    Infekce salmonelou nám hrozí z infikovaných syrových nebo nedostatečně uvařených vajec, tedy z těch udělaných na hniličku nebo nedostatečně usmažených, případně z volského oka. Maso a masné výrobky (salámy, sekaná, uzené) bývají nakažené spíš výjimečně.

    Nejčastější příčinou nákazy je majonéza, kterou si uděláme sami doma z kontaminovaných vajec nebo ji připraví v malé provozovně (velcí výrobci celý proces přísně kontrolují).

    Rizikové mohou být i výrobky z těchto majonéz, jako jsou třeba vlašský salát, chlebíčky apod. I v těchto případech je dobrou prevencí, když všechny použité pomůcky důkladně opláchneme vodou teplejší než 75 °C. Při této teplotě bakterie hyne.

    Příznaky:

    • Bolesti a křeče v břiše.
    • Zvracení a horečka.
    • Vodnaté průjmy, ve kterých může být i krev, hlen, případně hnis.

    Při těžké dehydrataci se může objevit apatie, neklid, halucinace, nízký krevní tlak, suchý jazyk, ale také křeče, zrychlený tep a bušení srdce, někdy i poruchy vědomí nebo jeho ztráta. Pokud se salmonela dostane skrze střevní stěnu do krve, může vyvolat zánět kostí, hnisavý zánět měkkých tkání, zánět mozkových blan nebo jiné komplikace.

    Inkubace: Obvykle do 48 hodin od infikování.

    Co pomáhá: Totéž, co u kampylobakterií. Při silných průjmech a zvracení je potřeba stále doplňovat ztracené tekutiny, jinak riskujeme selhání ledvin.

    Listérie v mléce, masu i zelenině

    Nejčastěji se listériemi nakazíme ze špatně pasterovaného nebo nepasterovaného mléka anebo výrobků z něj. Jde většinou o sýry, lahůdkové pomazánky na chlebíčcích, jogurty, zmrzliny, cukrářské krémy apod.

    Méně častým zdrojem bývá kontaminované a tepelně špatně zpracované maso. Různé tataráky, krvavé bifteky aj. Zasažená může být i zelenina, kvůli hnojení půdy výkaly nakažených zvířat.

    Příznaky:

    • Horečka
    • Bolesti svalů
    • Nevolnost nebo průjem
    • Zvětšení lymfatických uzlin

    Pokud se bakteriím podaří proniknout skrz sliznice trávicího traktu do těla, napadají mozek. Dokážou vyvolat infekční zánět mozkových a míšních blan. Ten se projevuje:

    • Ztuhlým krkem, bolestmi hlavy a horečkou.
    • Apatií a zmatenými reakcemi.
    • Problémy s rovnováhou.

    Inkubace: Bývá různá, od 2 do 4 týdnů, ale někdy i do dvou měsíců.

    Co pomáhá: Léky na horečku a doplňování tekutin i minerálů. Zbytek je v rukou lékařů. Nejnebezpečnější bývá pro těhotné, představuje totiž smrtelné nebezpečí pro plod.

    Vážné následky může mít pro diabetiky, lidi s postiženou imunitou, s nemocnými játry, pro pacienty, kteří si léčí nebo právě prodělali rakovinu, a pro HIV pozitivní. Tito lidé by měli dodržovat všechny výše uvedené zásady hygieny a přípravy potravin. Bakterii zničíme varem trvajícím několik minut nebo zahřátím na teplotu 70 °C, které musí trvat 10 minut.

    Nižší hygiena na cestách
    Léto představuje zvýšené riziko, i pokud jde o další infekce z potravin. Ty však nebývají tak nebezpečné. Často jde o mikroorganismy, které jídlo přirozeně obsahuje. Přemnoží se v něm kvůli špatnému skladování a horkému počasí. Riskantní mohou být i jídla v restauracích nebo ze stánků na túrách a u vody, která nejsou čerstvá nebo bývají náchylnější k nákazám jako třeba majonéza. Trávicí potíže, případně průjem souvisejí někdy s nižší hygienou při přípravě stravy a její konzumací v kempech, v improvizovaných tábořištích a vůbec na cestách. Na ně obvykle stačí léky typu endiaronu nebo živočišného uhlí.
    скачать шаблон для dle скачать бесплатно фильмы
    (hlasů: 0)
    Související články:
    Sekce: Zdraví
    Sychravé počasí s sebou nese nejen stesk po slunci, ale také smršť nejrůznějších nákaz, se
    Sekce: Zdraví
    Epidemie žloutenky typu A pořádně potrápila Brno a okolí. Nedávno se tato infekce objevila také
    Sekce: Zdraví
       Deset důležitých otázek a odpovědí o infekční hepatitidě typu A a B.
    Sekce: Zdraví
     Záněty močových cest se častěji vyskytují u žen než u mužů. Asi 35% žen překoná během svého života alespoň
     Letní večery přímo lákají ke grilování, kdy se sejde i větší společnost nebo rodina.
    Poznámky k článku:

    Sex a vztahy:

    Pánové, po tomhle nebude chtít nic jiného!
    Pánové, po tomhle nebude chtít nic jiného!
    20.08.18 | Láska, Intimita
    Čím vystřelíte svou drahou polovičku v posteli až ke hvězdám? Pokud jste šikovní, je to
    Tyhle triky vám doporučí všechny holky
    Tyhle triky vám doporučí všechny holky
    20.08.18 | Láska, Intimita
    Chlapi, nevíte si v oblasti orgasmu rady? Zeptejte se na radu samotných žen!
    Tohle je obrovská sexuální výhoda chlapů, kteří pijí pivo!
    Tohle je obrovská sexuální výhoda chlapů, kteří pijí pivo!
    20.08.18 | Láska » Intimita
    Pivo je zkrátka tekuté zlato. Vědci přišli s novým tvrzením, které je pozitivní

    REKLAMA:

    POPULAR:

    Co se bude nosit letošní podzim? Beauty trendy z přehlídkových mol podzim/zima 2016
    Co se bude nosit letošní podzim? Beauty trendy z přehlídkových mol podzim/zima 2016
    28.10.16 | Krása, Kosmetika
    Už víš, v čem letos na podzim zazáříš? Nemluvíme teď o dokonalém kabátu
    Retro look: Líčení ve stylu třicátých let. Probuď v sobě ženskost!
    Retro look: Líčení ve stylu třicátých let. Probuď v sobě ženskost! Světlá pleť, výrazná maskara na horních řasách, tenké obočí do
    Ideální ženské tělo? Víme, jak vypadá!
    Ideální ženské tělo? Víme, jak vypadá! Každá země má svou představu o tom, jak má vypadat ideál ženské siluety. Aspoň to
    Jak udělat domeček pro panenky z papíru
    Jak udělat domeček pro panenky z papíru Tvorba domečku pro panenky papíru není nijak složité. Barn, dvoubarevná a světle zelené domy
    Maska z kočičí podestýlky i řasenka ze sušenek, tak zní podivné recepty
    Maska z kočičí podestýlky i řasenka ze sušenek, tak zní podivné recepty   Netradiční až šokující tipy na to, jak být krásnější, si ženy
    Líčení podle barvy očí: Víte, co vám sluší?
    Líčení podle barvy očí: Víte, co vám sluší? Nemusíte je líčit vůbec nebo klidně použít jen řasenku, ale pokud chcete oči trochu zvýraznit a
    Copyright © 2014 Ženské řády.Cz | Design by ALEX- Ženské řády