Kdo by nemiloval pravé české buchty plněné povidly, mákem, tvarohem nebo ovocem. My je doma zbožňujeme a ještě ta vůně při jejich pečení je opravdu nezapomenutelná. Pekla je vždy naše babička a všichni z rodiny se u ní scházeli v neděli na buchty. Každý se po nich mohl utlouct, předháněli jsme se, kdo z nás bude mít ještě teplou buchtu z první várky. Ty teplé byly nejlepší. Ještě ke všemu, když se některá trošku připekla a byla taková více do hněda – to teprve byla slast. Opráším tedy svoji kuchařku a napíšu ti recept, abys mohla takové buchty zkusit i ty.
Uvidíš, že se budete celá rodina olizovat 🙂
Zdroj → Fotka od inkflo z Pixabay
Na přípravu budeš potřebovat:
- 200g polohrubé mouky
- 200g hladké mouky
- 250ml mléka
- 25g droždí
- 1 čajovou lžičku cukru
- 1 vejce
- 50g rozpuštěného másla
- špetku soli
- olej
- tvaroh,mák, povidla, ovoce – dle chuti
Postup přípravy:
- Ve vlažnémoslazeném mléce nech vzejít kvasnice.
- Až ti kvásek vykyne vlej ho do mísy s připravenou moukou, solí, rozpuštěným máslem a vejcem.
- Vypracuješ těsto, které se nelepí na stěny mísy a nech ho vykynout na teplém místě, nejlépe někde poblíž kamen.
- Po uplynutých 20 minutách těsto přehňácej a nech znovu kynout.
- Na pomoučněným vále si pak těsto rozděl asi na 14-16 hromádek. Záleží, jakou máte doma rádi velikost buchet.
- Vezmeš jednu hromádku, kterou roztáhneš a doprostřed dáš kopeček povidla. Opatrně zaděláš a položíš na vymazaný pekáč, každou buchtu pomažeš olejem a necháš alespoň 10 minut odpočinout.
- Pak pekáč vložís do předem vyhřáté trouby asi na 220 stupňů cca na 20 minut.
- Upečené buchty přendáš na talíř, pomažeš trochou másla a rumu a necháš pod vlhkou utěrkou vychladnout.
- Pak už jen buchty pocukruješ a servíruješ.
To je dobrota, že? Dej mi vědět jak se povedly 🙂